Kleding kast opruimen volgens de Marie Kondō methode

Kleding kast opruimen volgens de Marie Kondō methode

KonMari in een notendop

  • Less is more
  • Kleding opvouwen volgens KonMari
  • Sorteren van kleding
  • Ga netje om met je spullen.

Dé bekendste opruimgoeroe die we kennen; Marie Kondo wordt geroemd om haar wereldberoemde methode om het huis op te ruimen. Say what?! Ja, je hoort het goed. Een opgeruimd huis is namelijk superbelangrijk, niet alleen om je spullen makkelijker terug te vinden, maar ook om rust te creëren. Een opgeruimd huis breng orde en help om rust te krijgen in je hoofd. Wij geven je 5-handige tips om zelf de “KonMari” methode toe te passen.

Less is more

Begin met het opruimen van de kast. Gooi alle kleding uit de kast op je bed en maak een selectie. Werk per categorie; broeken, jurken, sokken. Vervolgens maak je twee stapels; Alles wat teruggaat in de kast en alles wat de deur uit gaat. Vervolgens hoef je enkel de overgebleven stapel te organiseren. Wees standvastig en bedenk of je het item écht wil houden. Hierbij hanteert Marie Kondō het concept van “spark of joy”. Word je blij van het kledingstuk? Als het geen positieve gevoelens oproept dan mag het weg.

Marie Kondo kleding organiseren
Wees standvastig en bedenk of je het item écht wil houden.

Kleding opvouwen volgens KonMari

Zeg gedag ten de oude stapel techniek! Volgens de KonMari methode vouw je kleding en plaats je ze de kleding horizontaal in de kast. Hiervoor kun je mandjes, lades en organizers gebruiken.  Zo kun je van bovenaf makkelijk je hele garderobe bekijken en vinden wat je nodig hebt.

Sorteren van kleding

Het “hanggedeelte” van de kledingkast. Bedenk een manier om de kleding te sorteren. Zelf raad ik aan om ze te sorteren op lengte en kleur. Zo kun je makkelijk de items weer terugvinden. Is de kast nog steeds te vol? Berg dan (afhankelijk van het seizoen) de zomer- of winterkleding op in een aparte box.

Opvouwen marie kondo

Ga netjes om met je spullen.

Marie Kondo leert ook het belang van respecteren van je bezittingen. Door je kleding netjes op te vouwen en op te bergen, toon je respect voor de items die je bezit. Dit respect kan zich uiten in meer waardering voor wat je hebt en een verminderde neiging om onnodig nieuwe items aan te schaffen.

Begin met KonMari

Door deze aanvullende stappen te integreren in je opruimproces, kun je de volledige kracht van de KonMari methode ervaren. Het resultaat? Een opgeruimde, georganiseerde kledingkast die niet alleen ruimte biedt voor je kleding, maar ook voor een helderdere geest en een vreugdevoller leven.